Genre: Non-Fictie / Psychologie
Uitgever: Uitgeverij Prometheus
ISBN: 978 90 446 3912 4
Uitvoering: Paperback
Aantal pagina’s: 222
Uitgave: April 2019
Ik hou van non-fictie boeken en ben altijd op zoek naar manieren om iets nieuws te leren. Toen we op familieweekend waren in Eerbeek kwamen we in de lokale boekenwinkel dit boek tegen en het trok mij direct aan na het lezen van de achterflap. Op de voorkant staat groot “Update je brein” en dat is natuurlijk wel een klein beetje een belofte die dan gedaan wordt. Is na het lezen van dit boek mijn brein ook echt geüpdatet?
Het boek is opgedeeld in twee delen, waarbij het eerste deel gaat over jouzelf als lezer en hoe je denkt. Het tweede deel van het boek gaat over de manieren waarop onze hersenen in de huidige samenleving zijn “gehackt” en hoe we kunnen voorkomen dat dit gebeurt, maar ook waarom we zo makkelijk te hacken zijn.
“We see the world, not as it is, but as we are — or, as we are conditioned to see it.” — Stephen Covey, Blz. 44
Margriet Sitskoorn heeft een fijne, duidelijke schrijfstijl en probeert alles in gewone mensentaal uit te leggen in dit boek. Ze gebruikt daarbij wel vaak vakjargon, maar legt vervolgens wel uit wat die termen betekenen. Erg fijn! Sommige dingen uit het boek was ik al mee bekend, want ik ben al een sceptisch denker en neem niet zomaar alles voor zoete koek aan. Iets wat andere non-fictie boeken mij ook al hebben bijgebracht. Vooral aan “The Skeptics Guide to the Universe” van Steven Novella heeft me daar enorm bij beholpen.
“Een derde belangrijke reden waarom we onwaarheden makkelijk geloven, is dat we andere dingen belangrijker vinden dan het waarnemen van de werkelijkheid.” Blz. 72
Aan de hand van diverse tests in het boek kun je jezelf testen op verschillende vlakken. Zo laat Margriet Sitskoorn ook zien hoe makkelijk je in de maling te nemen bent, ongeacht hoe intelligent je bent. Vooral het tweede deel van het boek vond ik interessant, waar gezegd werd op welke manieren onze hersenen door onze omgeving gehackt zijn en hoe je jezelf hier tegen kunt wapenen. Met betrekking tot verslaving, fake news en je eigen identiteit. Allemaal zeer intrigerende hoofdstukken die je echt even een spiegel voorhouden dat je echt makkelijker te beïnvloeden bent dan je vaak denkt. Ook wordt er aan het einde van elk hoofdstuk aandacht besteed hoe je nu hier mee om kunt gaan. Ik vond de conclusies die hierin getrokken werden niet altijd even bevredigend, misschien omdat er soms ook gewoon geen voor de hand liggende oplossing is, behalve het alom bekend “Blijf kritisch denken.” 😉
“Voed je je niet en beweeg je niet, dan word je ziek en treedt er versneld verval op. Dit geldt niet alleen voor je lijf, maar ook voor je hersenen. Als je ze niet voedt met echte informatie en geen moeite doet om ze te laten ‘bewegen’ (een metafoor voor kritisch denken), dan functioneren ze slecht en gaan ze sneller achteruit.” Blz. 86
Een van de grootste minpunten van dit boek is dat er diverse malen hyperlinks in vermeldt staan naar diverse artikelen en tests. Sowieso vind ik het al vervelend dat ik ze dan moet overtypen, helemaal gezien de lengte van sommige ervan, maar ik heb ook enkele malen meegemaakt dat de links niet werkten. Dit is erg jammer en helaas betekent dit ook dat over de jaren heen meer verwijzingen niet meer zullen werken, gezien het internet geen statische entiteit is. Naar mijn mening hadden sommige tests best in het boek opgenomen kunnen worden, al snap ik dat sommige ervan bedoeld waren als je gewoon erg geïnteresseerd bent in het onderwerp.
“De manier waarop wij denken, beslissen en handelen is niet objectief, maar wordt beïnvloedt door onze motivatie (bijvoorbeeld de groep bij elkaar houden, of zorgen dat jouw groep meer status krijgt). Door motivated reasoning zie je en zoek je vooral naar datgene wat, wat je al denkt of gelooft ondersteunt in plaats van te zien wat waar is.”
Blz. 171
Het lezen van dit boek kan confronterend zijn voor veel mensen. Dit is ook een ding waar Margriet Sitskoorn diverse malen voor waarschuwt in het boek. Ik snap dat volledig, want ook ik werd een aantal keer even met mijn neus op de feiten gedrukt. Toch zou ik dit boek van harte willen aanbevelen aan iedereen die benieuwd is waar we allemaal (ongemerkt) door worden beïnvloedt in onze omgeving en het kan absoluut antwoord geven op de vraag of je wel goed bezig bent, of dat er nog ruimte is voor verbetering. We kunnen niet genoeg kritische denkers op deze aarde hebben, want alleen als je voor jezelf denkt en niet alles zomaar aanneemt, dan pas kun je vooruitgang boeken. Niet alleen als mens, maar ook als mensheid. Ik geef “Hersenhack” een dikke vier sterren!
Cover art: 🌟🌟🌟🌟
Papiergeur: 🌟🌟🌟🌟
Print/lettering: 🌟🌟🌟🌟
Originaliteit: 🌟🌟🌟🌟
Informatie: 🌟🌟🌟🌟
Overall: 🌟🌟🌟🌟
Happy reading!
-Jeffrey
Categories: Reviews