Review: Het 6 minuten dagboek (het praktijk gedeelte)

Genre:                   Zelfhulp / Dagboek
Uitgever:              Spectrum Lifestyle
ISBN:                     9789000368280
Uitvoering:          Hardcover
Aantal pagina’s: 288
Uitgave:               1e druk, 2019

Een half jaar geleden schreef ik de review voor het theoriedeel van ‘Het 6 minuten dagboek’. Het is een van ons best bekeken reviews van het blog en als je op Google zoekt naar het dagboek komt onze review als een van de eerste naar boven! Toch was het maar een halve review, omdat het ging over het theorie deel van het boek. Vandaag deel ik dan eindelijk mijn ervaring met het praktijkdeel met jullie!

20190930_190202

Aanstaande zondag is mijn laatste dag van het dagboek en heb ik een half jaar lang netjes elke dag het dagboek ingevuld. Dat betekent dat het nu een integraal onderdeel van mijn dagelijkse routine is geworden. Maar levert het nou ook echt wat op, om elke ochtend 3 minuten en elke avond 3 minuten iets op te schrijven in het dagboek?

De ochtend beginnen met dankbaarheid, een plan en een affirmatie

Elke ochtend, nadat ik gemediteerd heb is het tijd om even ervoor te gaan zitten! Het invullen van mijn dagboek. Het is best lastig, vooral in het begin om meteen al drie dingen te verzinnen waar je dankbaar voor bent. Ik ben nou eenmaal geen ochtendmens en merkte dat ik er vooral toen ik net begon veel moeite mee had om iets te verzinnen. Maar als je dan gewoon even gaat nadenken, kwamen er toch altijd wel dingen. Een ding waar ik altijd dankbaar voor ben, iedere dag weer is dat ik Bren in mijn leven heb en onze lieve poezenkindjes. Het enige waar je absoluut voor moet waken is dat het niet een automatisme wordt om dit op te schrijven, dus als je het doet, zeg het dan ook! Of sta er even wat langer bij stil dan het simpelweg op te schrijven. Dat is wat ik deed. Wat ik heel erg merk aan het iedere dag even stilstaan bij alles wat je hebt, is dat het je ook echt een positief gevoel geeft en alles in perspectief zet. Dankbaarheid is voor mij dus nu echt een belangrijk onderdeel van mijn dag.

Daarna was het tijd om op te schrijven hoe ik van vandaag een geweldige dag ging maken. Het woord geweldig is niet iets dat je elke dag gebruikt, toch probeerde ik wel altijd een positieve wending te geven aan wat ik wilde bereiken. Soms heb je van die dagen dat je meer geleefd wordt en dat je door de sleur van alledag wordt opgeslokt. Maar juist door even te denken hoe je de dag beter, leuker of gewoon een goed gevoel zou geven, helpt ook echt. Al gebruik ik dit stukje altijd meer om te zeggen wat ik wil doen allemaal, maar voor mij is productiviteit altijd wel een dingetje!

Er zijn meerdere methoden voor een affirmatie. Zo maakte ik uiteindelijk gebruik van de “drilboorbenadering”, dit is dat je elke dag dezelfde affirmatie opschrijft. Maar alleen opschrijven is niet genoeg. Je moet er bij stil staan en ik visualiseer dan ook graag erbij hoe ik me erbij zou voelen als ik eindelijk een bestseller auteur zou zijn. Want dat is een grote wens van mij. Nu weet ik dat dat niet alleen van mezelf afhangt, maar zolang ik zelf lol beleef aan het schrijven en erachter sta wat ik doe, dan heb ik al de helft binnen, vind ik zelf. 😉

20190924_211312

De dag afsluiten met positiviteit

Ook het avonddeel van het dagboek was elke avond voor mij weer iets om naar uit te kijken. Misschien niet elke dag, als ik bijvoorbeeld een rotdag had gehad, maar zelfs dan, als je probeert het positieve toch eruit te halen, helpt het toch om met een minder naar gevoel naar bed te gaan.

Het opschrijven van mijn goede daad van vandaag, een verbeterpunt en drie leuke dingen die ik had meegemaakt waren altijd ook iets om even bij stil te staan. Dat moment dat je even reflecteert op wat er allemaal gebeurd is op de dag. Het was toch altijd net even iets fijner naar bed gaan!

Mijn goede daden bestonden soms uit iemand niet slaan, op frustrerende dagen. Maar ook vaak serieuze antwoorden, dat ik echt even de moeite nam iets te doen voor iemand. Al was het gewoon even een compliment geven, of eventjes de moeite nemen om te vragen hoe het echt met iemand gaat, zonder de standaard gesprekjes die je hebt waarin iedereen zegt dat het wel lekker of goed gaat, terwijl dat écht niet zo is en je het allebei weet.

Verbeterpunten vond ik soms lastig. Er zijn best dagen waarin alles eigenlijk op rolletjes loopt en als ik dan echt moest zoeken naar een verbeterpunt, dan schreef ik gewoon niks op. Toch waren er meestal elke dag wel dingetjes waar je net even iets anders had willen reageren, of dingen anders aan had willen pakken. Daar is dit echt perfect voor. Je moet het dan ook zeker niet zien als iets negatiefs en ook niet als iets verplichts.

De drie leuke dingen opschrijven was soms lastig, maar eigenlijk wist ik altijd wel iets op te schrijven. Of één heel groot ding! Dat kon natuurlijk ook nog! Maar dit laat je wel even beseffen dat er zat is op een doodgewone dag wat je leuk vond en dat geeft je nog even dat gevoel van dankbaarheid en dat is heerlijk om je dag mee af te sluiten!

20190924_211511

Week- en maandopdrachten

Wat ik ook super leuk vind aan dit dagboek is dat je elke week een extra opdracht kreeg, vaak dingen die buiten je comfort zone liggen, maar die je net even een beetje extra moeite laten doen, voor jezelf, of voor andere mensen, waardoor je jezelf ook nog eens beter leert kennen!

Daarnaast had je ook nog de gewoonte trackers, zodat je bij kunt houden of je elke dag netjes iets doet waar je een gewoonte van wilt maken, zoals mediteren en schrijven. Ook de maandelijkse rapporten die je kunt invullen om bepaalde aspecten van je leven een cijfer te geven zijn erg mooi en als je die na een half jaar nog eens bekijkt en naast elkaar legt, dan kun je echt zien op welk gebied je je leven eens beter moet bekijken. Zo geef ik bijvoorbeeld mijn relatie structureel een hoog cijfer, dat zit dus wel goed, maar geef ik gezondheid gerelateerde zaken vaak een wat minder hoog cijfer. Ik zou dus meer daar mee moeten doen. Meer bewegen, meer naar buiten gaan, etc. Het geeft je soms net even een inzicht wat je niet echt krijgt als je het maar een keer invult!

Conclusie

‘Het 6 minuten dagboek’ is echt een fantastisch hulpmiddel om je leven wat aangenamer te maken. Het invullen en er een gewoonte van maken kan misschien even wat moeite kosten voor sommige mensen, maar voor mij heeft het mijn leven positief beïnvloedt. Ik heb de volgende al weer klaar liggen, want ik ga gewoon lekker verder! Al hoop ik wel dat er een andere uitgave komt voor mensen die al een keer het dagboek hebben doorlopen, want ik ben al bekend met de theorie en daardoor zijn de eerste 67 pagina’s een beetje dood gewicht. Maar goed, daar kan ik wel mee leven 😉 ‘Het 6 minuten dagboek’ krijgt van mij een dikke vijf sterren!

Rating: 🌟🌟🌟🌟🌟

Happy journalling!

Liefs,

~Jeffrey

1 reply »

  1. Jeffrey, The practical part of “The 6 Minute Diary,” as opposed to your first review on the theory aspect, came alive because you gave real life examples from your own diary experience. I took notes on the AM diary & the PM diary. I enjoyed your honesty & human touch with things like: not making affirmations just a drill but to pause & consider before repeating the same affirmation; & a Good Did on occasion might sound negative like “not hitting someone” !!! Also, the extra assignments weekly & the monthly reports seem to be vital reflections on one’s life. The biggest measure of “The 6 Minute Diary” is in your statement, “I already have the next one ready, because I’m just going to continue!” –Once again, an excellent & worthwhile post for readers !!! How does Jeffrey do it all ?????????? Phil

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

One-Time
Monthly
Yearly

Buy me a coffee, lunch, or whatever!

Monthly Donation

Make an annual donation

Choose your donation

€5.00
€15.00
€100.00
€5.00
€15.00
€100.00
€5.00
€15.00
€100.00

Or enter a custom amount


Thank you for supporting me!

Thank you for your support!

Thank you for your support!

DonateDonateDonate
%d bloggers like this: