Review: De Smaak van Hemel & Hel — Dineke Ypeij

This review is in Dutch, because the book is written in Dutch!

Genre:                    Autobiografie
Uitgever:               AquaZZ
ISBN:                      9789078459767
Uitvoering:            Paperback
Aantal pagina’s:    245
Uitgave:                  2017

‘De Smaak van Hemel & Hel’ vertelt het verhaal van Daniek (Dineke), een jonge meid van veertien die plots wordt overvallen door een depressie. Van een meisje vol leven verandert ze ineens in een teruggetrokken, bang en onzeker meisje. Dit boek gaat over de manier waarop haar leven een continue afwisseling is van depressieve periodes en periodes waarin het een heel stuk beter met haar gaat.

De smaak van hemel en hel.jpg

Bren had dit boek al een tijdje in de boekenkast staan en ik was er zelf ook erg nieuwsgierig naar. Aangezien Bren een bipolaire stoornis type 1, met rapid cycling en de hele mikmak aan ellende ervan heeft is het voor mij ook handig om over dit onderwerp veel te lezen en zo begon ik aan dit boek. De schrijfstijl van Dineke Ypeij is fijn en leest lekker weg. Ze beschrijft hoe ze door haar jeugd continu worstelde met haar ziekte en daardoor lag ze regelmatig uit de roulatie. Toch lukte het haar ondanks alle worstelingen wel om haar school te halen en kon ze altijd rekenen op de steun van het gezin, vooral van haar stiefmoeder.

20200205_083514

“Ik kan het goed verbergen als ik me rot voel. Gewoon een masker op en doorgaan. Dat heb ik als kind geleerd.” ~ Blz. 136

Het verhaal van Daniek is herkenbaar voor mensen die bipolair zijn, dat weet ik zeker. Het duurt bij veel mensen vaak lang voor de diagnose gesteld wordt en dan zijn er wel wat mogelijkheden, maar veel vooruitgang heeft de wetenschap nog niet geboekt in de afgelopen jaren. Dat werd mij ook weer pijnlijk duidelijk bij het lezen van dit boek.

Wat mij wel opviel aan het verhaal van Daniek is dat ze het qua steun van haar omgeving best goed heeft gehad. Er was begrip voor dat ze regelmatig uit de roulatie lag en ze kon rekenen op de steun van haar familie en vrienden, dat is best wel uniek. Een van de dingen waar veel mensen met deze stoornis tegenaan lopen is dat ze niet worden begrepen en dat hun omgeving allesbehalve steun geeft aan ze. Wat dat betreft vond ik dat Daniek het vaak nog best “makkelijk” had. Natuurlijk, de ziekte is absoluut niet makkelijk, maar zoals haar hele jeugd verliep was verder eigenlijk best wel heel erg normaal en daardoor vond ik het verhaal ook niet altijd even spannend om te lezen. Er waren wel de nodige strubbelingen, maar niet meer of minder dan wat veel mensen in hun jeugd meemaken.

We krijgen uiteindelijk een heel deel van Daniek haar jeugd en jong volwassen leven mee en hoe alles haar vergaat. Toch miste ik wel wat aan dit boek. Op de achterkant werd gezegd dat dit boek was geschreven om mensen die de ziekte zelf, of hun naasten, een hart onder de riem te steken. Ik had verwacht dat er dan ook tips in zouden staan, hoe beter om te gaan met bijvoorbeeld de depressieve periodes, zoals ik in andere boeken over dit onderwerp gewend ben. Vooral het gebrek aan nuttige informatie en tips is waar ik qua score dan ook een beetje blijf hangen, wat ik erg jammer vind, want het verhaal is verder goed geschreven. Mede door het gebrek aan nieuwe inzichten kom ik dan ook uit op een mooie 🌟🌟🌟 voor dit boek.

Kaft: 🌟🌟
Papiergeur: 🌟🌟🌟🌟
Print/Lettering: 🌟🌟🌟🌟🌟
Originaliteit: 🌟🌟🌟½
Verhaal: 🌟🌟🌟
Overall: 🌟🌟🌟

Happy reading!

Liefs,

~Jeffrey

3 replies »

  1. Jeffrey, The autobiographical “The Taste of Heaven & Hell,” by Dineke Ypeij, was a very personal read for you, to say the least, about depression & bi-polar disorder due to the same battle’s Bren fights with your help. While Daniek tells her story well with positive commentary of the supportive circle around her, I appreciate what you say as the book’s shortcoming; i.e., not addressing “useful information & tips” to better deal with depressed spells. But you have written most effectively yourself about the myths of the illness & how to help a person suffering. Read on with Bren & your life journey at this time. –A good review for those of us who need to understand in more depth. Phil

    Like

    • Thank you Phil, for your reply! Yes, I was missing some thing from this book. We did get our hands on “The Bipolar Disorder Survival Guide” the other day, so I’m guessing that book will be of more help in the “information & tips” regard. I already flipped through and found many interesting nuggets of information in it. I do appreciate someone putting their life’s story on paper, but I was hoping for something more from this book. 🙂 It wasn’t bad, but not all of the claims made on the blurb were made true, which is why I came to a 3 star rating.

      Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

One-Time
Monthly
Yearly

Buy me a coffee, lunch, or whatever!

Monthly Donation

Make an annual donation

Choose your donation

€5.00
€15.00
€100.00
€5.00
€15.00
€100.00
€5.00
€15.00
€100.00

Or enter a custom amount


Thank you for supporting me!

Thank you for your support!

Thank you for your support!

DonateDonateDonate
%d bloggers like this: