Review: De Onrustige Geest – Kay Redfield Jamison

De onrustige geestDe onrustige geest by Kay Redfield Jamison

My rating: 5 of 5 stars

Dit aangrijpende boek heb ik van mijn vriendin geleend, die bipolair is. Ze vertelde me dat dit boek haar geholpen had om haar eigen ziekte beter te begrijpen en hoopte dat ik dat ook zou krijgen als ik het boek zou lezen.

Kay Redfield Jamison is een professor in de psychiatrie. Ze is een autoriteit op het gebied van manisch-depressiviteit en lijdt zelf ook aan deze vreselijke geestesziekte. Het boek vertelt haar verhaal en is grotendeels biografisch van aard. Daarnaast vertelt ze ook hoe ze erachter kwam dat ze aan de ziekte lijdt en hoe dit haar leven heeft beïnvloedt.

Ondanks de periodes waarin ze enorm depressief was, bleef ze toch door strijden en leerde ze steeds beter met haar ziekte om te gaan. In het boek legt ze uit hoe ze de duistere periodes ervoer en dat een depressie niet iets makkelijks is. Er is in deze wereld veel onbegrip voor, want veel mensen denken gewoon dat je niet vrolijk bent en komen dan aanzetten met dingen als “Maar je hebt zoveel om voor te leven!” of “Ik heb ook wel eens dat ik verdrietig ben, maar zo erg is het toch niet allemaal?” Deze mensen zou ik graag eens dit boek willen laten lezen, zodat ze kunnen lezen hoe het nu echt voelt om depressief te zijn. Zelf vind ik het ook lastig, want ik lijd niet aan depressiviteit, of een andere geestesziekte (of ik ben in ieder geval niet gediagnosticeerd 😛 ). Toch vind ik dat je altijd begrip moet proberen op te brengen voor een ander, juist omdat je niet weet hoe zoiets voelt.

Dit boek heeft me allerlei inzichten gegeven in de ziekte en ik ben dan ook enorm dankbaar dat Kay Redfield Jamison dit belangrijke boek heeft geschreven. Het geeft je een duidelijk beeld van alle facetten van de ziekte en het heeft er voor mij voor gezorgd dat ik een stuk meer begrip, maar vooral meer respect heb gekregen voor iedereen die aan deze ziekte lijdt. Dit boek krijgt van mij vijf sterren, omdat het me zoveel inzichten heeft gegeven en me er zeker van heeft gemaakt dat ik het aandurfde om een relatie aan te gaan met iemand die aan deze ziekte lijdt. Want zoals Kay Redfield zelf schreef: “Dus waarom zou ik toch voor die ziekte hebben gekozen? Omdat ik oprecht geloof dat ik meer dingen dieper heb ervaren dan andere mensen, meer heb liefgehad, meer heb gehuild en daarom meer gelachen, dankzij de winters de lentes meer heb gewaardeerd, de dood ‘als een overall heb gedragen’ en daarom bewuster geleefd, de mens in al zijn facetten beter heb leren kennen en me steeds meer bewust ben geworden van het belang van genegenheid, trouw en doorzettingsvermogen.”

Een echte must-read voor iedereen die iemand in zijn omgeving heeft die manisch depressief is!

View all my reviews

4 replies »

  1. Ik heb dit boek nog niet gelezen, maar ik weet dat er nog veel teveel taboe rust op ziektes en aandoeningen en die taboe wordt veroorzaakt door onwetendheid. Zo’n boeken kunnen het verschil maken en ik ga die zeker ook lezen.

    Like

  2. Hi there I am so thrilled I found your blog page, I really found you by accident, while I was researching on Yahoo for something else, Nonetheless I am here now and would just like to say thank you for a incredible post and a all round thrilling blog (I also love the theme/design), I don抰 have time to go through it all at the moment but I have book-marked it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a great deal more, Please do keep up the superb job.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

One-Time
Monthly
Yearly

Buy me a coffee, lunch, or whatever!

Monthly Donation

Make an annual donation

Choose your donation

€5.00
€15.00
€100.00
€5.00
€15.00
€100.00
€5.00
€15.00
€100.00

Or enter a custom amount


Thank you for supporting me!

Thank you for your support!

Thank you for your support!

DonateDonateDonate
%d bloggers like this: