Het groene kristal by Esther Wagenaar
My rating: 4 of 5 stars
Het Groene Kristal is het eerste deel uit de Terra 7 serie, een science fiction verhaal met heel veel fantasy elementen. Zelf zou ik het dan ook graag science fantasy willen noemen. Met dit debuut van Esther Wagenaar wordt een wereld neergezet die tot je verbeelding spreekt en waar alles een stuk minder rooskleurig is als men voor ogen had.
Terra 7 is gekoloniseerd vanuit een ideaalbeeld van een geweldloze samenleving. Een team van wetenschappers van Aarde wordt naar de planeet gestuurd om te checken of het de kolonisten gelukt is een utopia te creëren. Virgina, Conrad en Redbod komen er achter dat van dit mooie plan echter weinig terecht is gekomen.
Het Groene Kristal is een verhaal dat is opgedeeld in drie delen. In het eerste deel leren we de planeet kennen en enkele van de vele verschillende rassen die op de planeet woont. Deze zijn allemaal afgestamd van de mensen die ooit de planeet koloniseerden. We volgen het verhaal van de wetenschappers die gestrand zijn op de planeet en het verhaal van Zania, een Terrazone, die een Beryl genaamd Dion weet te vangen. Al snel raken deze personages met elkaar in contact en moeten ze op de vlucht slaan voor de Afranen, een vijandig volk die hen op de hielen zit.
Het tweede deel van het verhaal vond ik zelf het beste. Hierin leren we de cultuur van de Beryls kennen en wordt het verhaal van Dion volledig uitgediept. Hij bezit krachtige psychische krachten en wordt door het volk gezien als een soort messias, maar wil hij dit zelf wel zijn? Alle strubbelingen waar hij mee te maken krijgt volgen we op de voet en hij moet diverse lastige keuzes maken voor zijn volk.
In het laatste deel van het verhaal wordt de aandacht weer meer gericht op de Terrazones en wil men proberen diverse volken bij elkaar te brengen om het verzet tegen de Afranen sterker te maken, maar gaat dit lukken?
Het boek heeft een open einde, wat logisch is, gezien dit het eerste deel van een trilogie betreft. Toch had ik zelf wel gehoopt op wat meer afronding, of passages van personages die nu een beetje buiten beeld raken. Vanaf deel twee splitst het gezelschap dat zich tot dan toe opgebouwd heeft op en hoor je eigenlijk niks meer over het team dat niet mee gaat naar de Beryls. Dit had van mij zeker navolging mogen krijgen, want nu laat Esther Wagenaar dit stuk nogal open. Hopelijk wordt hier in het tweede deel dan op teruggekomen.
Een ander nadeel van het boek vond ik dat Esther Wagenaar soms plotselinge scenewisselingen in het verhaal heeft zitten, zonder dat deze goed aan worden gegeven. Op het ene moment zit je in een bepaald stuk en de volgende alinea bevindt je je als lezer blijkbaar ineens ergens anders. Persoonlijk gebruik ik hier altijd drie sterretjes voor ( * * * ) om de lezer duidelijk te maken dat er echt een wisseling van omgeving is. Het is niet onoverkomelijk, maar ik heb daardoor soms de alinea’s wel weer even opnieuw moeten lezen, omdat ik even op een dwaalspoor zat. Het mocht het leesplezier echter niet beïnvloeden.
Met Het Groene Kristal heeft Esther Wagenaar een debuut neergezet waar ze trots op mag zijn. Haar wereld is er eentje die mij als lezer nieuwsgierig heeft gemaakt. Ik wil meer weten over Terra 7. Ook hoe bepaalde dingen zo geworden zijn, voor zover daar nog niet over uitgeweid is. De schrijfstijl is prettig, to-the-point en leest lekker weg. Ik kan iedereen die van fantasy houdt dit boek dan ook van harte aanbevelen en ik kijk uit naar het vervolg dat dit jaar (2019) moet verschijnen!
Categories: Reviews
Jeffrey, What a thorough review of a book in a series that is right up there with your own category of sci fi writing with your trilogy. As I just commented to Bren, forgive me for not commenting in detail or missing a post of yours. Wife Geri & I are in the midst of a possible buyer for our house, & purchasing a new one & moving…..if all proceeds well. Please tell Patty until I get to tell her about the house. Phil
LikeLike